2026 aastal kasvatame
Maret, Imanta ja Brasla.
Maret
Eestis aretatud. Punase koorega. Mureda tekstuuriga maitserikas kartul. Ka varase kartulina on maitserikas.
Imanta
Lätis aretatud. Heledal koorel on punased laigud. Üldiselt muredamapoolne kartul.
Brasla
Lätis aretatud. Heleda koorega. Ülimalt mureda tekstuuriga.
Ei sisalda väetiseid!
Meie kartulikasvatuses ei ole kasutatud väetisi ega muid kasvustimulaatoreid, isegi mitte sõnnikut! Samuti ei ole kasutatud taimekaitsevahendeid!
Meie kartul on tavapärasest väiksem just seetõttu, aga oluliselt maitserikkam keskmisest müüdavast kartulist.
Idee kasvatada kartulit ilma kasvustimulaatoriteta ja võimalikult toitainetevaesel põllul pärineb prantsuse kokkadelt.
Kui kartul kasvab toitainetevaesel pinnasel ja ka nö umbrohi temaga vee pärast konkureerib, saavutab kartul tugeva ja puhta “kartulimaitse” .
2022 aasta kartul kasvas esimest aastat põllul, mida pole haritud üle 30 aasta.

Kulinaarseid võimalusi kartulist
Röstitud “Maret”
Maret on üks maitserikkamaid kartuleid Eestis. Ainult keeteski on tunda tema maitserikkus. Aga keetes soovib ta äärmist tähelepanu, muidu keeb katki kohe hetkel, kui vaid kõrvale vaatad.
Lülita ahi soenema ja keera kuumus nii kuumaks, kui ahi võimaldab. Pese Maret hoolikalt ja torka igale kartulile kahvliga augud sisse. Kui torkamise unustad, käib kõva pauk ja üldiselt on lihtsam uus ahi osta kui vana puhtaks pesta. Nüüd oota umbes tund aega või kuni koor päris pruun välja näeb. Head isu!

Mida teha väikesest värskest kartulist?
Näiteks sobib prantslastelt laenatud nipp hautada vähese vee ja võiga kartul pannil küpseks. Ning siis, kiiresti kuumal tulel veidikene pruunistada. Maitsestuseks vaid veidi soola ja ohtrasti küüslauku. Praegusel (varajase kartuli) ajal on ideaalne kasutada selleks küüslauguvõrseid, mida nagunii aiapidajad peavad ära näpistama küüslaukudelt.
Loomulikult sobib seda rooga teha ka väga hea neitsioliiviõliga. Ka esmaklassilist neitsioliiviõli ehk väärisoliiviõli saab osta Jaanimihkeli OÜ-st.
Kartuli hautamine pannil on selline….
Kartul neitsioliiviõli või võiga pannile. Veidi soola ja küüslauguvõrseid. Siis kata küpsetuspaberiga ja hauta küpseks, lisades vett aeg-ajalt. Veidi pruunista ja ongi esmaklassiline suutäis valmis! Ja oi kuidas veel maitseb siia juurde klaasike jahedat cremant’i.

Praadida või ja rosmariiniga….
Lihtsalt pestud väike kartul pannile ja praadida kaane all nii pruuniks, kui soov on.

“La Tartiflette”
Suuremad värsked kartulid viilutada “mandoliinil” või ka tavalisel riivi viilutajal. Lao kihiti oliiviõlisele pannile. Iga kihi vahele veidi soola ja soovi korral küüslauku või tüümiani või riivitud juustu.
Küpseta kaane all pehmeks ja alt krõbedaks. Keera taldrikule tagurpidi, et ilus välja näeks ja head isu

